Van Dijckhuis

Tekst van Geboortehuis Hendrik van Gameren (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40902)

Zogenaamd "Van Dijckhuis", naar de schilder die er zou gelogeerd hebben. Tweeverdiepingshuis met zadeldak (kunstleien) tussen trapgevels (8 treden en topstuk) door voor gevelankers gedateerd A 1624. Geboortehuis van H.G. van Gameren, bisschop van Antwerpen in de 18de eeuw.

Breuksteenbouw met cementvoegen en een uitstekende gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijstingen; op de bovenverdieping, een dichtgemetseld venster met tussenstijl, uitstekende latei en een wigvormig ontlastingssysteem opgenomen in een beter gekapte steenlaag. Zijgevel (Marktstraat) met verbouwde benedenvensters en oorspronkelijke topvenstertjes met wigvormig ontlastingssysteem. Haaks bijgebouw (Marktstraat nummer 2) van zandsteen met herstellingen van baksteen; een deurtje met kwartholle neg.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne