Hof ter Beke

Eertijds het "Hof ter Beke", zo genoemd naar de eigenaars in de 15de en 16de eeuw, en waarbij een watermolen hoorde; van einde 17de tot begin 18de eeuw in het bezit van de familie du Bois. Soms zogenaamd "Stockmansmolen" naar de eigenaar van midden 19de eeuw of ook ongegrond "Het Huis der zeven Ridders".

Ommuurde woning met twee verdiepingen en zadeldak (pannen), uit 17de, gewijzigd in de loop van de eerste helft van de 18de eeuw en 19de-20ste eeuw. Breuksteenbouw met cementvoegen op een zeer lage, afgeschuinde plint. Rechthoekige vensters (rolluiken) van zandsteen met sponning en een rondboogdeur met imposten, sluitsteen en druiplijst.

De achtste travee links was eertijds een poort die werd dichtgemetseld en vervangen door een steekboogvenster met ontlastingsboog van zandsteen. Getrapte zijgevels (6 treden en top) met nieuwe dekstenen; rechts, twee oorspronkelijke topvenstertjes. Tegen de achtergevel, vergrotingen van baksteen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne