Brouwerij De Kam

Op de hoek met Jan Baptist Overloopstraat. Voormalige brouwerij, vermeld sedert de 15de eeuw. Witgekalkte bakstenen gebouwen met gepikte plint, in gesloten verband opgesteld rondom de geplaveide binnenplaats. Inrijpoort onder houten latei met zandstenen posten, naast een voetgangersdoorgang in een traditionele rondboogomlijsting van zandsteen voorzien van imposten en sluitsteen. Ernaast, L-vormig boerenhuis met zadeldak (pannen), opklimmend tot de 17de eeuw doch met aangepaste vensters. Baksteenbouw met speklagen en een met profiel afgewerkte plint van zandsteen. Verhoogde en onderkelderde begane grond met pui en dubbele trap. Rechthoekige vensters met lekdrempels van arduin en kleine zoldervensters. Aan de erfzijde, een rondboogdeur van zandsteen verrijkt met negblokken en een druiplijst met gestrekte uiteinden. Venstertjes met houten kozijnraam in de achtergevel.

Getrapte zijgevel (5 treden en top) van de haakse vleugel voorzien van een uitstekend cordon en een behouden zoldervenster van zandsteen met negblokken en uitspringende latei; aanleunend bakhuisje met zadeldak (pannen). Tegenover het boerenhuis, voormalige stalvleugel onder zadeldak (pannen) eveneens met oudere kern; aan de erfzijde, rondboogdeuren met vlakke omlijstingen van zandsteen. Zijpuntgevels met vlechtingen en topstuk. aan de straatkant, een schouderstuk en twee gedichte venstertjes met negblokken. Haakse voormalige schuur met wolfsdak (pannen); baksteenbouw heden in de langsgevel voorzien van een rondboogpoort.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne