Hoeve Monnikenhof

Hoeve Monnikenhof, stichting van de abdij Ter Kameren op een in 1230 door de hertogen van Brabant geschonken goed. Eertijds omgrachte gesloten hoeve, fraai ingeplant in de nabijheid van de dorpskerk en de iets verderop gelegen Steenhoeve. Fraai volumespel der in hoogte afwisselende gebouwen. Grosso modo constructies van zandsteen in breuksteenverband met plaatselijke herstellingen van baksteen, afgedekt met pannen daken, gegroepeerd rondom de ruime geplaveide binnenplaats, en daterend uit de 18de eeuw. Centraal in de noordvleugel, poortgebouw met gebogen schilddak (leien); verankerde rondbooginrijpoort van zandsteen met uitstekende sluitsteen en imposten met jaartal "Anno/ 1744".

Op de westzijde, ruim boerenhuis met twee verdiepingen van zeven traveeën afgedekt met een mank zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons, daterend van 1720. Witgekalkte voorgevel met gepikte plint. Rechthoekige vensters (eertijds kruiskozijnen en heden rolluiken) in zandstenen omlijstingen; rondboogdeur met imposten, sleutel en druiplijst; jaartal "anno/ 1720" op de imposten, opschrift "Dieu seul" op de boogstenen en initialen met monogram "IHS/ RP" op de sluitsteen; klein getralied bovenlichtje. Links, voutekamer en kelderdeur. Kleine rechthoekige bovenvenstertjes.

De achtergevel telt slechts één bouwlaag; rechts, vier getraliede en beluikte kloosterkozijnen en links een vooruitspringend gedeelte onder laag doorlopend dekschild, met kleine getraliede venstertjes. Zijpuntgevel met bakstenen vlechtingen. Op de zuidzijde, in de zuidwest- en de noordwesthoek, stallen met al dan niet afgesnuite zadeldaken (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw; steekboogdeuren van zandsteen afgewisseld met rechthoekige stalvenstertjes. Zuidelijke zijpuntgevel met bakstenen vlechtingen.

Ten noordoosten, naast de inrijpoort, lage varkensstal met pannen zadeldak. Op de oostzijde, ruime langsschuur met afgesnuit zadeldak (pannen); zandsteenbouw met bakstenen vlechtingen; uilengaten en rondbooginrijpoorten in brede ijzerzandstenen omlijstingen met negblokken en sleutel, in de zijpuntgevels. In de langsgevel, steekboogvensters en -deurtje van ijzerzandsteen. Overluifelde inrijpoort naar de velden naar het model van de schuurpoort.

In de noordoosthoek, tegen de schuur, karrenhuis met schilddak (pannen). Tegen de schuurgevel, dorshuis (?) met schilddak (pannen), uit de 19de eeuw. Ten zuidwesten, alleenstaand bakhuisje met zadeldak (golfplaten) uit het midden van de achttiende eeuw; bakstenen bovenbouw op een breukstenen sokkel; fraai doch beschadigd rondboogdeurtje van zandsteen verrijkt met kwarthol beloop, negblokken, imposten en druiplijst.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne