Steenhoeve

Zogenaamde "Steenhoeve", als voormalige afhankelijkheid van het Steen te Elewijt. Fraaie en goed bewaarde hoeve met in U-vorm ingeplante gebouwen van zandsteen, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Boerenhuis met één verdieping van zeven traveeën, rechts een opkamer, en afgedekt met een zadeldak (leien) met dakkapellen; rondboogdeur met uitspringende imposten en sleutel en sporen van een weggehouwen gevelsteen erboven; zes getraliede kruisvensters van zandsteen bekroond met een dubbele ontlastingsboog. Erg gesloten achtergevel van zandsteen, voor een deel vergroot met een bijgebouw onder doorlopend, zeer laag lessenaarsdak. Linkerzijpuntgevel met schouderstukken en vlechtingen van baksteen.

Links, stallingsvleugel onder gebogen zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons, voorzien van korte wolfseinden en grote laadvensters; zandsteenbouw afgewerkt met vlechtingen van baksteen. Steekboogdeuren met negblokken en een ontlastingsboog van baksteen, en gelijkaardige venstertjes. Rechts, dwarsschuur met zadeldak (recente pannen) oorspronkelijk van zandsteen doch de straat- en één der zijgevels grotendeels hersteld met baksteenmetselwerk; erfzijdegevel met steekboogdeuren en -venstertjes; in de met steunberen van zandsteen versterkte achtergevel, een rondbooginrijpoort op zandstenen posten doch met latei en sluitsteen van ijzerzandsteen; laatstgenoemde met jaartal 1794 wijzend op de herstellingen; bijkomende rechthoekige inrijpoort. Oculi, vlechtingen, top- en schouderstukken van baksteen. Alleenstaand bakhuis van baksteen met zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne