Hoeve Tyboshof

Tekst van Boerenburgerhuis Tyboshof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73750)

Sterk gerestaureerde (1970) voormalige hoeve door muurankers in de zijgevel gedateerd 1654. De lage omheiningsmuur van zandsteen bevat een overluifelde rondbooginrijpoort met uitspringende imposten, sluitsteen en geprofileerde druiplijst, afkomstig van de verbouwde schuur.

Twee verdiepingen hoog boerenhuis met zadeldak (pannen) en een afgesnuite hoek bekroond met een trapgeveltje (resultaat van een oudere restauratie?); grotendeels zandsteenbouw met vlechtingen en herstellingen van baksteen. In de voorgevel een afgeschuinde rondboogdeur met uitstekende imposten en een recente gevelsteen, en in het tegen de zijgevel aanleunend bijgebouwtje, een gelijkaardig deurtje met imposten, sluitsteen en druiplijst.

Rechthoekige vensters met oorspronkelijke posten verrijkt met negblokken van zandsteen doch met bovendorpels, kruiskozijnen of middenkalven van hout, resultaat van een oudere (19de of 20ste eeuw) restauratie? Verbouwde, aanleunende voormalige schuur van zandsteen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis Tyboshof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40842 (geraadpleegd op ).