burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Tekst van Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4079)

Twee identieke burgerwoningen (enkelhuistvpe) met elk drie traveeën en drie verdiepingen + kelderverdieping, onder zadeldak (nok parallel aan de straat), uit 1884 naar ontwerp van architect Ferdinand Hompus voor baron van Haeften-Reusens (geheel van drie woningen met winkelpand op nummer 36).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels opgetrokken op een hoge arduinen onderbouw met getraliede keldervensters. Horizontaal geritmeerd door brede doorlopende lekdrempels, kordons en door kroonlijst met tandlijst, klossen en caissons. Muurdammen van de verhoogde begane grond verlevendigd met imitatie-bossage. Middentravee op de bovenverdieping gemarkeerd door balkon en minder brede druiplijst, beide op gegroefde consoles. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping in een riemomlijsting met oren, op de derde bouwlaag voorzien van een sleutel. Fraaie ijzeren leuningen. Rechthoekige deuren, eveneens in riemomlijsting die hier eindigt op de plint. Banaal, smaller bovenlicht.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek