Ortshuis

Zogenaamd "Ortshuis", naar de stadssecretaris die de woning in 1767 aankocht. Zeven traveeƫn breed dubbelhuis met twee verdiepingen en zadeldak (pannen), daterend uit de 17de eeuw doch aangepast onder meer tijdens het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw.

Gedecapeerde voorgevel met zichtbaar zandsteenparement en rechthoekige muuropeningen waarvan slechts de oude posten bewaard bleven: zandstenen hoekstenen met sponningbeloop; vensters vergroot en voorzien van dorpels en lateien van arduin uit de 19de eeuw. Links van de deur, een boogaanzet van vier verticaal geplaatste stenen (ontlastingsboog of latei?). De gevel werd tijdens de 19de-20ste eeuw verhoogd met een muurdeel van glazuurtegels en voorzien van nieuwe muurankers. Zijpuntgevels van zandsteen. Gecementeerde achtergevel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne