Den Hopsack

Zeer merkwaardig dubbelhuis "Den Hopsack" met vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), daterend van 1642. Gecementeerde trapgevel met drieledige top, in traditionele stijl, met muurankers met krulmotief. Tweede bouwlaag volledig opengewerkt door middel van gekoppelde kruiskozijnen met gecementeerde tussendorpels en -stijlen en waterlijst. Drieledigheid van de top gemarkeerd door doorlopende, verweerde druiplijsten die de dekplaten van de treden onderling verbinden. Onderste geleding doorbroken door middel van rondboogvormig middenluik met afgeschuinde hoeken, geflankeerd door kruiskozijnen. Tweede geleding eveneens met drielicht, samengesteld uit drie rechthoekige luiken. Ten slotte bovenste luikgat.

Jongere pui - met keldermond - uitgevoerd in regionale laatbarokstijl met classicistische inslag, van de eerste helft van de 18de eeuw. Fraaie spiegelboogdeur in blauwe hardsteen en omlijsting, met geprofileerd beloop op kleine neuten; ovaal bovenlicht bekroond door gebogen waterlijst met sleutel: afhangende guirlandes onder de gestrekte uiteinden en rozetversiering in de zwikken. Flankerende rechthoekige vensters - deur links is verbouwing - eveneens in omlijsting van blauwe hardsteen met licht geprofileerde hoeken, gestrekt middenkalf en waterlijst (zijnde verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen waarvan enkel de waterlijsten behouden bleven.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek