Neotraditionele groepsbebouwing

Tekst van Neotraditionele groepsbebouwing (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70618)

Ingeplant langs de Willebroekse vaart, een groep huizen gebouwd met afbraakmateriaal (?) uit de 17de eeuw en afgewerkt in neotraditionele stijl. Tot dezelfde soort behoort het ingangspaviljoentje bij het sportveld, gedateerd anno 1683.

Deze huizengroep vormt het gehucht zogenaamd De Drie Fonteinen, toponiem wijzend op een in 1560 door de stad Brussel gebouwde sluis, waarbij in 1565 fonteinen ontstonden; dit gaf aanleiding tot gehuchtvorming met onder meer een in de 17de eeuw reeds vermelde afspanning. Drie Fonteinen was nog in trek als pleisterplaats in de eerste helft van de 19de eeuw, doch de teleurgang, halverwege de 19de eeuw, werd veroorzaakt door de aanleg van de spoorweg Brussel/ Mechelen

  • WAUTERS A. 1971: iconografie Histoire des Environs de Bruxelles, deel VI, 7 en 250-259.

Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neotraditionele groepsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40749 (geraadpleegd op ).