Kapel Onze-Lieve-Vrouwegasthuis

Barokke kapel uit de 17de eeuw, opgenomen in de gasthuisgebouwen langs de Vlaanderenstraat. Eén bouwlaag van zandsteen op een afgeschuinde plint; verhoging met een tiental baksteenlagen tussen de 19de en 20ste eeuw, ijzeren muurankers en de recente gootlijst. Gebogen zadeldak (kunstleien) met eenvoudige dakruiter.

Straatgevel (noorden) van drie en vier venstertraveeën met een ertussen aangebrachte deur. Hooggeplaatste rondboogvensters met negblokken onder een korte druiplijst; lekdrempels uit de negentiende eeuw. Uitgewerkte deurtravee: rechthoekige, geblokte omlijsting met oren en sluitsteen, onder een gekorniste druiplijst met onderbroken gebogen fronton; centrale spiegel met cartouche en ingegrift Mariamonogram; siervaasbekroning. Erboven, een kleine rondboognis met recenter Mariabeeld.

Aangepast interieur (19de eeuw?). Mobilair. Barok hoofdaltaar, ingewijd 1692, met schilderij van een Madonna met Kind en Heilige Geestelijke, van omtrent dezelfde tijd, (school van Van Dyck);

Meubilair uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne