Onze-Lieve-Vrouwegasthuis

Voormalig Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, heden stedelijk ziekenhuis. Stichting in het begin van de dertiende eeuw van de Teutoonse ridderorde, die er in 1238 reeds afstand van doet en het hospitaal overlaat aan de zusters augustinessen. Tijdens het laatste kwart van de 16de eeuw worden de bestaande gebouwen geplunderd en verwoest. In 1692 inwijding van het altaar van de kapel, die in 1876-1877 gerestaureerd wordt.

Heden rest nog de kapel, de voormalige hoeve uit het einde van de 16de eeuw, beide uitgevend op de Vlaanderenstraat, en, geïntegreerd in de nieuwe gebouwen uit de 19de eeuw, sporen van oudere constructies.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne