Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Tekst van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90895)

Heterogeen en qua volume eigenaardig gebouw, gemarkeerd door de centrale, zware vierkante leien dakruiter, uitlopend op een hoge, ingesnoerde naald.

De plattegrond omvat een driebeukig schip van drie traveeën, twee zijkoren van twee traveeën en een koor met vlakke sluiting geflankeerd door sacristieën. Zandsteenbouw voor de oudste delen, baksteenmetselwerk met verwerking van blauwe steen voor de recentere zuiderpartij.

Middenbeuk in kern opklimmend tot de 14de eeuw (sporen van de oorspronkelijke bovenvenstertjes van de basilicale toestand), doch aangepast in de 17de eeuw (opschrift HVD/RM/ 1621 op de tweede noordelijke steun) en van een vlakke zoldering voorzien in de 19de eeuw; traveeën gemarkeerd door zware vierkante pijlers die brede, geprofileerde spitsbogen dragen.

Noordzijbeuk daterend van 1771, verlicht door middel van brede rondboogvensters. De zuidzijbeuk werd, terzelfder tijd als het zuidkoor en de zuidsacristie in 1808 opgetrokken (bouwjaar aangeduid door een chronogram in de westgevel en door een bouwopschrift in de zuidgevel).

Westgevel voorzien van een westingang met gebeeldhouwde makelaar in een rondboogomlijsting met "Anno 1673" op de imposten en "MAR" op de sluitsteen; bekronend spitsboogvenster en flankerende steunberen.

Rechthoekig koor met vlakke sluiting, gestut door steunberen, uit de 14de eeuw, voorzien van gotische spitsboogvensters.

Noordzijkoor van twee traveeën, evenals de zuidsacristie daterend uit de 15de eeuw; in de noordmuur werd een uitgesneden gotische beeldnis ingewerkt, bekroond door vier gebeeldhouwde koppen (mogelijk afkomstig van een oudere kroonlijst). Sacristie overwelfd met geprofileerde kruisribgewelven. Noord- en hoofdkoor in de 17de eeuw overwelfd met bepleisterde tonnen.

Mobilair. Volks Onze-Lieve-Vrouwebeeld op een renaissancesokkel gedateerd 1589; Hoofdzakelijk meubilair uit de 18de en de 19de eeuw: altaren (1738, 1808), koorlambrisering (18de eeuw), communiebank (1836); barokke kansel waarvan de kuip gedateerd is 1680;

Doksaal met chronogram 1819.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne