Kasteel Hemelrijk

Tekst van Kasteel Hemelrijk en Vrije Basisschool Jan Ruusbroec (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90835)

Voormalig kasteel zogenaamd 't Hemelrijk, heden zusterklooster. Voormalig leengoed van Brabant, aanvankelijk gehouden door de ridders van Ruisbroek, in 1569 in het bezit van Viglius die het in 1577 bij testament schenkt aan het Vigliuscollege (Leuven, Naamsestraat), dat het goed in eigendom hield tot 1806. De kaart van Popp (midden 19de eeuw) toont nog een waterkasteel. Heden is het gebouw ingesloten door recente schoolgebouwen en voorafgegaan door een speelkoer.

Drieverdiepingshuis met schilddak (kunstleien), en polygonale traptoren tegen de zijgevel; in kern gaat het om een constructie in traditionele bak- en zandsteenstijl, mogelijk uit de 17de eeuw, aangepast in 1725 en verbouwd in de loop van de 19de-20ste eeuw. De geel geschilderde dunne bepleistering van de gevels bemoeilijkt het aflezen van de oude ordonnantie. Op de oudste kern wijzen de afgeschuinde sokkel van zandsteen, het metselwerk en de hoekblokken van zandsteen. De deurtravee in de zijgevel is gedateerd Anno Domini MDCCXXV: rondboogdeur met houten waaier en tussendorpel, ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting met ingediepte voegen, uitspringende imposten, gemarkeerde zwikken, een diamantpuntsleutel en een druiplijst; rechthoekige bovenvenster in een omlijsting met riemprofiel uitlopend op krullen, bekroond met een driehoekig fronton en met opschrift op de borstwering. Hoge rechthoekige vensters, in de voorgevel voorzien van lateien van gesinterde steen met aanzet- en sluitstenen van zandsteen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne