Gaspeldoornhof

Zogenaamd "Hof te Gaspeldoren". Voormalige hoeve met gebouwen in los verband gegroepeerd rondom een geplaveid erf, daterend uit de 18de eeuw.

Poortgebouw van baksteen afgewerkt met overhoekse muizentand en afgedekt met een zadeldak (pannen), gedateerd 1760 op de arduinen wapensteen. Korfboogvormige inrijpoort met negblokken van arduin. Aandak met vlechtingen en topstuk.

Eénlaags dubbel boerenhuis van vijf traveeën afgedekt met een zadeldak (pannen), op houten modillons en voorzien van steekboogvormige vensters en een deur in omlijstingen van baksteen alternerend met arduinblokken; arduinen plint met keldergaten. Zijgevels met vlechtingen. In het verlengde, varkensstal van baksteen onder zadeldak (pannen) voorzien van gekoppelde arduinen rechthoekige deurtjes.

Haakse stalvleugel van baksteen afgedekt met een zadeldak (pannen) op houten modillons en voorzien van dakkapellen, door muurankers gedateerd A 1759. Gevel geritmeerd door zes rondboogdeuren van arkose voorzien van imposten en sluitsteen.

Ruime langsschuur van baksteen onder zadeldak (pannen) afgewerkt met vlechtingen en voorzien van een inrijpoort onder houten latei bekroond met een korfboog van baksteen alternerend met arduinblokken; de binnenruimte werd als woonhuis ingericht met behoud van het oorspronkelijk volume.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne