Abdijhoeve Ten Brukom

Heden zogenaamd "Ten Brukom" doch voorheen zogenaamde Sint-Elooishoeve; voormalige abdijhoeve van Ter Kameren, heden in gebruik als ruiterclub en restaurant. Ruim homogeen complex van haast intact bewaarde gebouwen uit de tweede helft van de 18de eeuw in gesloten verband gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats; aangelegde tuin ter plaatse van de mestvaalt.

Poort met duifhuis onder schilddak (kunstleien); baksteenbouw afgewerkt met hoekstenen en steigergaten van zandsteen. Verankerde rondbooginrijpoorten in vlakke omlijstingen.

Rechts ervan, éénlaagshuis (nok loodrecht op de straat) met een herenboerenwoning van zeven traveeën en een knechtenhuis van drie traveeën, afgedekt met een zadeldak (kunstleien) met rechterschild, voorzien van een klokkenruiter en een dubbele rij dakkapellen. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor de plint, de steigergaten en van arduin voor de omlijstingen. Beluikte steekboogvensters en twee identieke steekboogdeuren met neuten, tussendorpel en een in de druiplijst opgenomen sleutel.

Haakse stalvleugel met geïntegreerde veldpoort, afgedekt met een zadeldak (kunstleien); materiaalgebruik als in de woning. Begane grond voorzien van steekboogvormige deuren en venstertjes en de rondboogvormige veldpoort; de hooizolder, met rechthoekige muuropeningen is toegankelijk langs een houten gaanderij. Bakstenen gewelven opgevangen door zuilen van arduin.

Ertegenover, een lagere vleugel waarvan de erfzijdegevel bij de inrichting als paardenstallen recent werd gewijzigd.

De vierde zijde wordt ingenomen door de langsschuur onder wolfsdak (kunstleien), en het lager wagenhuis met zadeldak. Rondboogvormige schuurpoorten met negblokken en sluitsteen van arduin; steekboogvormige muuropeningen van arduin. Karrenhuis geritmeerd door drie rondbogen met vierkante zuilen van arduin; bakstenen gewelven steunend op gelijkaardige zuilen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne