De Tromp

Hoekhuis van drie en een halve verdieping, onder afgewolfd zadeldak (kunstleien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met rechthoekige vensters op lekdrempels, vertonen een 19de-eeuws aspect, doch met oudere kern, waarop onder meer de gevelankers met gekrulde spie aan de Torfbrugzijde wijzen.

Voorgevel aan Grote Marktzijde bekroond met dakvenster, geflankeerd door eenvoudige vleugelstukken en afgewerkt met een driehoekig fronton. Begane grond met houten winkelpui. Op hoekpenant in een soort van kapelletje, beeld van Onze-Lieve-Vrouw op de Tromp, opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Kind op rechterarm. Duif met stralenkrans boven de gekroonde hoofden. Kap (zink), voetstuk (terracotta) van de kapel, naar ontwerp van J. Schaeps voor buurtcomité, waarvoor bouwaanvraag van 1859, zijn versierd met krulwerk, engelenhoofdjes en cartouche en verbonden door vier getorste in voluten eindigende zeiltjes. Bewerkte smeedijzeren lichtarm.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek