Kasteel Coloma

Voormalige zetel van de heerlijkheid Leeuw, in de 16de eeuw toebehorend aan L. Van den Hecke; in 1611 wordt het goed verkocht en het einde van de 17de eeuw vererfd door de familie Roose, voor wie de heerlijkheid tot baronie verheven wordt; midden 18de eeuw door huwelijk overgegaan op de familie Coloma wordt het goed nadien vererfd door de vander Dilfts en de graven de Limburg Stirum.

Een gravure van Harrewijn toont de toestand in de 17de eeuw: een waterkasteel bestaande uit een vierkant blok van vijf traveeën met twee en een halve bouwlaag op een souterrain, afgedekt met twee zadeldaken tussen trapgevels en geflankeerd door hoektorens. De huidige toestand komt hier in volume mee overeen, doch de dakvorm werd verbouwd tot een groot schilddak en de trapgevels vervielen. Deze verbouwing is te situeren in het midden van de 18de eeuw, te oordelen naar de steekboogvormige vensters die de oorspronkelijke kruiskozijnen vervangen.

De deurtravee van de voorgevel werd naar de tijdsgeest aangepast: aflijning met zandstenen banden, twee blinde vensters met kwartronde lateihoeken, een wapenschild (Roose), en een bekroning in de vorm van vereenvoudigde voluten; rondboogdeur geflankeerd door zandstenen pilasters die een entablement en een fronton dragen, voorafgegaan door een op vier rondbogen gedragen loopbrug tussen rijen van balusters met bolbekroningen. In de vier hoektorens bekroond met een uidragend helmdak, bleven de oorspronkelijke kruisvensters grotendeels behouden.

Wagenhuis, in de zijgevel door middel van uitstekende baksteenkoppen gedateerd 173(?)1; éénlaags gebouw met een schilddak (leien) met dakkapellen; drie rondboogarcaden met zeiltjes en druiplijst; kruisvensters en rondboogdeuren met imposten, sleutel en oculus. Breukstenen onderbouw in de zijgevel.

Tuinpaviljoen daterend uit het einde van de 18de eeuw; torenachtig volume van twee en een halve verdieping met tentdak (leien); baksteenbouw met gebruik van arduin. Rechthoekige vensters met omlijsting en bakstenen ontlastingsboog. Twee identieke laat-classicistische deuromlijstingen. Ronde traptoren achteraan, en lage, recentere bijbouw onder lessenaarsdak.

Hekpijlers met vaasbekroning en het fraai, gesmeed ijzeren hek daterend uit het einde van de 18de eeuw.

Boomrijk domein met belangrijke waterpartijen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne