Hof te Lansrode

Voormalige aanhorigheid van de abdij Ter Kameren; in zijn huidige vorm een niet langer uitgebate hoeve met in U-vorm opgestelde gebouwen, daterend van 1739.

Eénlaagse, manke woonhuisvleugel onder een zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons en met dakkapellen. Baksteenbouw op een onderbouw en met een zijpuntgevel van zandsteen in breuksteenverband. De stichting wordt aangegeven anno 1239 in de voorgevelankers en het bouwjaar 1739 in een versierde gevelsteen boven een staldeur; vermoedelijk begin 20ste eeuw werden de kruisen opnieuw in de vensters gestoken, en werd de haakse bijbouw tegen de achtergevel opgetrokken. De zandstenen posten van negblokken der vensters zijn oorspronkelijk. Deels gecementeerde zijpuntgevels van breuksteen afgewerkt met vlechtingen en topstuk van baksteen.

L-vormige stalvleugel in het verlengde; gevel geritmeerd door steekboogdeuren en rechthoekige vensters; jaarsteen 1739.

Aan de overzijde, een driebeukige langsschuur onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw; baksteenbouw met breukstenen onderbouw en gecementeerde top. Rondboogvormige deur en schuurpoorten van ijzerzandsteen. Het gebint wordt gedragen door een dubbele rij ronde pijlers van baksteen.

Ommuurde moestuin met bakhuis achter de woning.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne