Boesdaelhoeve

De zogenaamde "Boesdaelhoeve" werd reeds vermeld in 1304. In zijn huidige vorm een gesloten hoeve met gebouwen uit midden 18de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Baksteenmetselwerk met verwerking van ijzerzand- en zandsteen en met muurpanden in breuksteen, hergebruikt van een oudere toestand. Drie overluifelde of in de gebouwen geïntegreerde inrijpoorten met rondboog en stijlen van ijzerzandsteen.

Eénlaags boerenhuis van vier brede traveeën, afgedekt met een schilddak op uitgesneden modillons en voorzien van dakkapellen. Steekboogdeur en beluikte -vensters in vlakke omlijstingen. Getraliede rechthoekige venstertjes in de achtergevel; bijbouw onder lessenaarsdak uit de bouwperiode, en een recentere twee verdiepingen hoge uitbreiding tegen de achtergevel.

Ten oosten, stalvleugel onder gewolfd zadeldak (pannen) met dakkapellen; gevel geritmeerd door steekboogvormige staldeuren en vensters. Op de noordzijde, lagere en mogelijk oudere stal onder zadeldak (pannen) met dakkapellen; rechthoekige deuren met mijtervormige lateien van gebouchardeerd arduin. De bedaking van beide stalvleugels is in slechte staat.

Ten westen, ruime langsschuur onder zadeldak (pannen) met bouwjaar 1745 aangeduid op de langsgevel: rondbooginrijpoorten van zandsteen in de met vlechtingen, uilengaten, top- en schouderstukken afgewerkte zijpuntgevels. Recenter afdak tegen de langsgevel, en een wagenhuis met schilddak en een ijzerzandstenen rondboogpoort, uit de bouwperiode, tegen de puntgevel.

Ten zuiden, buiten de binnenplaats, een bakhuis onder zadeldak (pannen), uit dezelfde tijd.

Oorspronkelijk bewaarde doch sterk verwaarloosde hoeve, die, ondanks de wettelijke bescherming als monument, bedreigd wordt door geplande hoogbouw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne