Hof te Kreftenbroek

Voormalige, sedert 13de eeuw vermelde afhankelijkheid van de Ter Kamerenabdij. In zijn huidige vorm is het een hoeve in los verband, daterend uit de 18de eeuw, aangepast in de 20ste.

Boerenhuis van vijf ongelijke traveeƫn en een verhoogde begane grond, afgedekt met een zadeldak met klimmende dakkapellen; bouwjaar 1733 aangeduid op de zijpuntgevel. De roze-beschilderde, beraapte voorgevelbepleistering (20ste eeuw) verbergt de oorspronkelijke elementen, op de steekboogdeuromlijsting van zandsteen (tweede helft van de 18de eeuw) na. Zichtbaar baksteenmetselwerk in de achtergevel, met sporen van voormalige kruis- en kloosterkozijnen van zandsteen en ontlastingsbogen (1733). Vlechtingen in de zijgevel (verbouwde dakhelling).

L-vormige stal in het verlengde, afgedekt met een zadeldak (pannen); oudere kern van zandsteen (cementvoegen) na brandschade heropgebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw met muurpanden in baksteenmetselwerk en steekboogvormige deuren van zandsteen. Lagere varkenshokken voorzien van rechthoekige muuropeningen van zandsteen. Kleine gecementeerde langsschuur voorzien van een gebint op bakstenen pijlers, in 1941 ingericht als concertruimte voor de pianist M. Maes die het hof bewoonde. Steekboogpoort van zandsteen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne