Kasteel van Revelingen

Tekst van Kasteeldomein van Revelingen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40598)

Hoek Bosstraat. Uitgestrekt domein, midden 19de eeuw aangelegd op een kort voordien voor de bietenteelt gerooid deel van het Zoniënwoud, waarbij een kasteel, een oranjerie en een kasteelhoeve horen.

Imposant, met groen begroeid kasteel. De oudste kern (middendeel) is een aangepast laat-classicistisch boswachtershuis uit einde 18de - begin 19de eeuw, dat naar het zuiden toe vergroot werd circa 1851 naar plannen van architect J.P. Cluysenaer, en circa 1870 naar het noorden werd uitgebreid.

De toevoeging van Cluysenaer bestaat uit een onderkelderde woonvleugel met schilddak, een lager ingangsvolume voorafgegaan door een open portiek, en ten oosten een hoge toren, waarvan het oorspronkelijk neoromaans karakter meer uitgesproken was dan heden, nu de karteling vervangen werd door een tentdak. De toevoeging circa 1870 is een eenvoudiger doch evenwaardig volume, zodat een vrij evenwichtig geheel ontstond, waarvan de bouwkundige details verborgen worden door de wilde wingerd.

Ten zuidoosten, een oranjerie met wagenhuis en hoektoren, eveneens midden 19de eeuw opgetrokken naar plannen van Cluysenaer. Bakstenen gebouwen met zadel- en tentdak, gekenmerkt door de uitgesneden schoorstukjes die de dakrand dragen. Rechthoekige muuropeningen, de poorten omlijst met arduin. Rondboogvensters en -deur in de toren.

Uiterst belangrijk en interessant geheel van gebouwen en domein.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne