Parochiekerk Sint-Genesius

Tekst van Parochiekerk Sint-Genesius (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40595)

Bakstenen gebouw met een ingebouwde westertoren met neo-romaanse gevel, gedateerd in een uitgebreid opschrift met vermelding: VII IUN 1860, L. Spaak architecte; ze werden gevoegd bij een classicistisch gebouw, door de abdij van Vorst in 1776-78 (inwijding 1782) opgetrokken naar ontwerp van architect L.B. Dewez.

Driebeukig hallenschip geritmeerd door arduinen zuilen en uitlopend op een koor van twee rechthoekige traveeƫn met driezijdige sluiting en een noord- en zuidsacristie.

Mobilair. Een deel van het meubilair is afkomstig van de voormalige priorij van Zevenbronnen, onder meer zijaltaren, kansel (1721), koorgestoelte, communiebank, twee biechtstoelen.

Grafsteen van 1778.

  • THEYS C. 1933: Sint Genesius Rode,Eigen Schoon en De Brabander 33, 200-209.

Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Genesius [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40595 (geraadpleegd op ).