Hof ten Brugsken

Voormalige hofstede, gelegen bezijden en lager dan de steenweg. Voormalig leengoed van het hof van Brabant dat einde 14de eeuw in het bezit is van Vanderstraaten, in de 15de eeuw gekocht wordt door de familie de Mol, in 1507 door A. Douvrijn en nadien nog eigendom is van de families d'Ittre, Vandermoesen, de Smet (1722) de Laet, en uiteindelijk van de familie Velge.

Het woonhuis (nummer 247) is een complex huis opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, in kern daterend van 1634 (in een gevelsteen in de trapgeveltop), mits behoud van een oudere rest waarvan sporen in de kelderverdieping en aangeduid door enkele schietgaten, aangepast begin 19de eeuw "PBV/ MGM/ 1803" en gerestaureerd in 1936 "P. Velge - De Clippele restaurata MCMXXXVI" aangeduid op gevelstenen. Hoofdgebouw van twee bouwlagen voorzien van bijgebouwen achteraan onder het doorlopend dakschild en van een lagere vleugel in het verlengde; zadeldaken (leien) gevat tussen trapgevels. Traditionele kruis- en kloosterkozijnen, sommige met weggebroken kruisen en middenkalven, andere met grotendeels vernieuwde onderdelen.

Tot bijkomende woning (nummer 245) verbouwde L-vormige aanhorigheid, eveneens in traditionele bak- en zandsteenstijl; voor een groot deel grondig gerestaureerd (arduinen elementen) en recentelijk uitgebreid in dezelfde stijl; twee hergebruikte rondboogdeuren met opschriften "1764/DR" en "17/4." op de imposten.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne