Den Grooten Mont toe

Huidig "café Noord", gebouw samengesteld uit "Het Gulden Schaap", eertijds hoekhuis Manstraat en Maalderijstraat, en het aangrenzende huis "Sint Jacob" in de Maalderijstraat. Gaf oorspronkelijk niet uit op de Grote Markt maar was gelegen aan de zuidzijde van een klein smal straatje, Maanstraat, in de volksmond Manstraat genoemd, gesitueerd achter een rechthoekig huizenblok dat een gedeelte van de Grote Markt innam. Toen dit huizenblok in 1714 werd gesloopt verkreeg het pand zijn huidige ligging.

Huidig uitzicht van de voorgevel werd grotendeels bepaald door de Antwerpse bouwmeester Jan Peter Van Baurscheit junior (1699-1768), circa 1736. Bovenverdieping verbouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw (ontwerp van verbouwing ingediend in 1815). Gerestaureerd in 1957.

Stijlvol breedhuis, vijf traveeën en vier bouwlagen, onder zadeldak (leien), in essentie opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel, rechthoekige vensters, bekroond met eenvoudig entablement. Centrale travee uitgewerkt als licht vooruitspringend middenrisaliet omkaderd door een geblokte omlijsting en gemarkeerd door een bepleisterde en beschilderde poorttravee van blauwe hardsteen uitgewerkt in Régence-stijl (overgangsstijl laat-barok naar rococo) circa 1736, ontwerp van Van Baurscheit jr. Spiegelboogdeur in omlijsting met sterk geprofileerd beloop en sluitsteen met schelpmotieven. De gekorniste waterlijst draagt het deurvenster van de bel-etage, eveneens ingeschreven in een sterk geprofileerde omlijsting met bewerkte sleutel, en gecantonneerd door langgerekte, omgekeerde voluten. De smeedijzeren gebogen balkonleuning eindigt in postamenten met sierbollen. Gebogen, sterk uitstekende druiplijst met gestrekte gekorniste uiteinden, waarboven een steekboogvenster in vlakke omlijsting afgewerkt met een gebogen druiplijst. Getrapte westgevel.

Zijgevel Maalderijstraat (oostgevel): samenstel van twee topgevels (nok loodrecht op de straat). De puntgevel aan marktzijde behoorde eertijds tot het huis "Het Gulden Schaap", terwijl de tweede, meest zuidelijke vermoedelijk de gevel is van "Sint Jacob" (zie hoger). De noordelijke puntgevel is nagenoeg blind, de zuidelijke vertoont sporen van een trapvormige top met overhoeks fiaal en is meer opengewerkt door middel van kruiskozijnen. Gevelankers. Beide bepleisterd en beschilderd doch vermoedelijk van bak- en zandstenen in traditionele stijl. in de tweede helft van de 16de eeuw te dateren.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek