Gesloten hoeve

Tekst van Gesloten hoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40513)

Omheinde en gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats in de nabijheid van de kerk. Overluifelde inrijpoort onder houten latei met zandstenen stijlen en negblokken; naar verluidt voorheen bouwjaar 1717 op de poort (houtwerk?).

Ernaast, ruim boerenhuis (nok loodrecht op straat) met twee bouwlagen en een wolfsdak (kunstleien), eveneens uit de 18de eeuw doch aangepast in de loop van de 19de-20ste eeuw. Witgekalkte bakstenen erfgevel met breukstenen plint. Rechthoekige of steekboogvormige (tweede helft 18de eeuw) vensters met zandstenen omlijsting. Slanke rondboogdeur van zandsteen met imposten en sluitsteen; houten tussendorpel en waaier; de travee die heden dienst doet als bakhuis maakte voordien ook deel uit van de woning: sporen van een 18de-eeuwse schouw; zandstenen deur met lateiconsoles in dezelfde travee. Gecementeerde straat- en achtergevel met kleine rechthoekige vensters en laatstgenoemde met een zandstenen rondboogdeur met imposten en sleutel.

In het verlengde, tweebeukige langsschuur onder zadeldak (kunstleien), uit de 18de eeuw; baksteenbouw met een consooldeurtje in de langsgevel en schuurpoorten met arduinen stijlen in de puntgevels. Binnenplaats op de overige zijden afgebakend door recentere stallen van baksteen onder zadeldak (pannen), met rechthoekige muuropeningen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40513 (geraadpleegd op ).