Tombeekmolen

Industriële molen op de Lane en Tombeek. Vier en een halve bouwlagen, twaalf traveeën, onder schilddak (leien). Baksteenbouw. Muuropeningen met segmentboog en arduinen dorpel, getralied op begane grond. In eerste en tweede travee, begane grond en lager, rondboog over de Lane en speklaag van hardsteen; begane grond van achtste tot elfde travee ingenomen door twee poorten met houten latei en ontlastingsboog. Zevende travee van eerste verdieping af ingenomen door drie boven elkaar geplaatste laaddeuren op gietijzeren schoorstukken, voorzien van balustrade; de laadinstallatie loopt uit in een dakkapel, met hijsbalk. Rechte muurankers, en platte met bout; steigergaten tussen de traveeën der bovenste bouwlaag. Verticale bouwnaad tussen elfde en twaalfde travee en verschillende vensters verbouwd (hardstenen latei). Overbouwd waterwiel op de Lane, thans verdwenen; de waterwielkamer bezit troggewelven tussen ijzeren I-balken, op een plaats gesteund door een gietijzeren zuil gemerkt "L.J. MARIE, Constructeur Marchienne-au-Pont, N 102, 1874", doch geplaatst op een betonnen basement.

Tegen de derde en twaalfde travee van het hoofdgebouw: haakse bijgebouwen in zelfde opbouw; twee bouwlagen, een travee aan voorgevel en twee aan zijgevel, onder schilddak. Dakkapel in voorgevel.

Het rechter bijgebouw vertoont een rechthoekige poort met arduinen latei, later verlaagd door middel van houten latei.

Linker bijgebouw: dichtgemetselde rechthoekige poort in voorgevel met houten latei en ontlastingsboog; vergroot met één travee, twee bouwlagen, onder plat dak; rechthoekige openingen met rollaag als bovendorpel en arduinen onderdorpel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne