Huis Stoelken

Diephuis, vier traveeën en drie bouwlagen + insteekverdieping, onder zadeldak (roofing) uit de 16de eeuw (circa 1554).

Merkwaardige gecementeerde en beschilderde tuitgevel met muurankers, in traditionele stijl, met gebroken gevellijn veroorzaakt door een zwenking van de rooilijn. De uitgesproken knik in de benedenverdieping vervaagt naar de top toe, laatstgenoemde met een deels gekrulde, deels afgelijnde contour (verbouwing?) en gebogen frontonbekroning. Rechthoekige aangepaste muuropeningen: enkel deze in de top bleven vrij intact: rechthoekige en lager geplaatst luikgat geflankeerd door beluikte kloosterkozijnen. Begane grond met laatgotische arcade van gedrukte spitsbogen in geprofileerde omlijsting, geordonneerd door driekwartzuiltjes op hoog basement.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek