Gesloten hoeve Hof te Reutenbeek

Gesloten hoeve "Hof te Reutenbeek" met geplaveide binnenplaats uit midden 18de eeuw, eerder aansluitend bij het Waals-Brabants boerderijtype.

Gedrongen poorttoren met tentdak (kunstleien), bekroond met een windwijzer; baksteenbouw afgewerkt met overhoekse muizentand; rondbooginrijpoort van arduin voorzien van licht uitspringende negblokken, imposten en sluitstenen; bakstenen poort en duifhuis aan de erfzijde.

Rechts, twee verdiepingen hoog boerenhuis (nok loodrecht op de straat) met pannen zadeldak, in een opschrift van de deurlatei gedateerd "EGBM (naar verluidt Eugene Borremans)/ IDKN/ 175(3?)7". Verbouwde rechthoekige vensters doch oorspronkelijke deur in een gebouchardeerde omlijsting van arduin met negblokken en mijtervormige latei met bouwjaar; getralied vierkant bovenlichtje. Arduinen deur met mijterlatei in de achtergevel. Zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen en topstuk, en aan de straatkant voorzien van een beluikt en getralied kloosterkozijn van arduin op de begane grond en van een rondboogvenster in een rechthoekige omlijsting van gesinterde baksteen op de bovenverdieping.

Flankerende gebouwen van de poort afgedekt met zadeldak (pannen en kunstleien), aan de erfzijde voorzien van arduinen staldeuren met smalle omlijstingen en aan de straatzijde met smalle asemgaten omlijst met arduin. Smalle arduinen deuren in de stal naast het boerenhuis.

Stalvleugel tegenover het poortgebouw onder zadeldak (pannen), voorzien van rechthoekige muuropeningen in arduinen omlijstingen met negblokken (sommige aangepast).

De langsschuur onder wolfsdak (golfplaten), bakent de binnenplaats op de vierde zijde af; arduinen rondboogpoort afgewerkt zoals de inrijpoort.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne