Hof ter Holst

Tekst van Gesloten hoeve Hof ter Holst (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40484)

Gesloten hoeve uit 18de en 19de eeuw. Poortgebouw onder zadeldak (kunstleien) met rechthoekige poort onder houten latei. Ernaast, boerenhuis met één verdieping en zadeldak (kunstleien), met oude kern doch aangepast. Bakstenen gevel voorzien van rechthoekige vensters (voorheen luiken) en twee deuren in arduinen omlijstingen. Sporen van de oude vlechtingen in de zijgevel wijzend op de verbreding van de constructie.

Losstaande stal tegenover het poortgebouw onder zadeldak (pannen), gedateerd 1752 op een deurlatei; bakstenen gebouw voorzien van vier rechthoekige deuren met mijterlatei in een gebouchardeerde omlijsting van arduin met zware negblokken.

Naast het poortgebouw, geknikte vleugel met zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw; witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint; een rechthoekige staldeur van arduin en drie rondboogdeuren van zandsteen met negblokken (een met herstelde boog).

Aan de overzijde, langsschuur van baksteen met zadeldak (pannen), gedateerd 1807 op de poortsleutel. Korfbooginrijpoort met zandstenen boogstenen op arduinen stijlen; bakstenen vlechtingen en oculi. Ernaast, veldpoort met "anno 1816" op de makelaar.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne