Pachthof van de Vuurmolen

Voorheen "Pachthof van de Vuurmolen", naar de molen die sedert 1961 buiten bedrijf is. Heden gesloten hoeve met gebouwen uit de 18de-19de eeuw rondom de geplaveide binnenplaats. Boerenhuis van vier traveeën met één bouwlaag en een zadeldak (kunstleien) met recentere dakkapellen, uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de omlijstingen. Witgekalkte erfzijdegevel met gecementeerde plint. Slanke rondboogdeur in een omlijsting met negblokken, imposten en sleutel, voorzien van het bouwjaar "Anno 1766" erboven. Rechthoekige vensters met dubbele ontlastingsboog wijzend op de kruiskozijnen, en heden met lekdrempels en dropmotief. Gedecapeerde (1970) achtergevel voorzien van vernieuwde muuropeningen van zandsteen, doch de oorspronkelijke ordonnantie van smalle vensters wordt aangeduid door de drie behouden ontlastingsboogjes van één rollaag. Gedecapeerde zijgevel (Spaanse baksteen) afgewerkt met vlechtingen en voorzien van zandstenen vensters, waaronder een voormalig kruisvenster met negblokken en dubbele ontlastingsboog.

In het verlengde van het boerenhuis, stal met zadeldak en rechterschild (pannen), uit de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de eeuw; een dichtgemaakte rondboogdeur van zandsteen met sleutel (18de eeuw) en voorts bakstenen muuropeningen uit de 19de eeuw.

Links en rechts, stalvleugels met zadeldak (pannen) en rechts met wolfseinden, uit de 19de eeuw. Tegenover de woning, langsschuur met zadeldak (pannen) en wolfseinden, uit dezelfde tijd. Baksteenbouw voorzien van rechthoekige of licht steekboogvormige muuropeningen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne