Justus Lipsiushuis

Genoemd naar de bewoner tijdens de 16de eeuw, wiens vader in 1536 een woning had gekocht die hij in 1558 moest heropbouwen; sedertdien werd het gebouw aangepast en vergroot in 1762 en in de loop van einde 19de en 20ste eeuw.

L-vormige constructie met twee bouwlagen en zadeldak (leien) met verspringende noklijn, zodat mogelijk slechts het gebouw aan de straatkant (nok evenwijdig) uit de 16de eeuw dateert, en het haaks gedeelte uit de 18de eeuw? Voorts moeilijk te ontleden wegens het cementeren der gevels met uitsparing van de zandstenen elementen; bijvoorbeeld de hoge zandstenen sokkel aan de straatzijde, de omlijstingen, hoekstenen, steigergaten, uitspringende cordons en de kroonlijsten. Voormalige kruisvensters van zandsteen met in het uitstekend cordon opgenomen lateien; in de straatgevel, een behouden kruiskozijn met uitspringend middenkalf. Hoge rondboogdeur aan de tuinkant. Gecementeerde zijtrapgevel (5 treden en topstuk) geleed door cordons.

Het haaks gedeelte van vier traveeƫn werd in 19de en 20ste eeuw vergroot met een bijgebouw echter met behoud van de trapgevel (5 treden en top). Bakstenen torentje (19de-20ste eeuw) tegen de achtergevel, en recentere dienstgebouwen aan de binnenplaats.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne