De Witten Helm

Eertijds twee huizen, "Drye Conynkens" en "Drye Croontkens". In 1906 werd besloten tot de heropbouw van de huidige "Witten Helm" in neorenaissancestijl naar ontwerp van bouwmeester Louis Hamaide.

Hoekhuis van vier verdiepingen onder zadeldak (leien). Gevels van respectievelijk vier en twee traveeën, met parementen van blauwe hardsteen. Zuidgevel afgewerkt met in- en uitgezwenkte top met vleugelstukken, obelisken en bolornamenten, bekroond met driehoekig fronton, waaronder bas-reliëf met witte gehelmde krijgerskop. Op de benedenverdieping, brede korfboogarcade met archivolten op kraagstukken. De aanduiding van de bouwlagen gebeurt door middel van de gekorniste pui, kroon- en waterlijsten en de doorlopende baksteenversiering op de borstweringen van de derde bouwlaag. Blinde boogvelden met ruiten, arabesken en cartouches boven de stenen kruiskozijnen van derde en vierde bouwlaag. Verticale ritmering door pilasters op de penanten, gedecoreerd met beslagmotieven, leeuwenmaskers en wortels. Gelijksoortige gevelindeling in de twee traveeën brede zijgevel afgelijnd door een kroonlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek