Pastorie Sint-Martinusparochie

Tekst van Pastorie Sint-Martinusparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40457)

Dubbelhuis met twee verdiepingen van vijf traveeƫn onder schilddak (leien), gedateerd 1730 in een chronogram boven de deur "Curante Van/ Hoven fit ex decima pasto/ ris habitatio"; in 1969-70 gerestaureerd (gemeentearchitecten) onder meer vernieuwde kruisvensters.

In de rechterzijgevel, dichtgemetselde oorspronkelijke muuropeningen. In het haaks bijgebouw met twee verdiepingen, een ingemetselde cartouche met jaartal 1692, bijvoorbeeld de sluitsteen van de vroegere inrijpoort; twee rondboogdeuren met imposten en sluitsteen van zandsteen.

In de nieuwe lage omheiningsmuur werden bouwelementen van zandsteen ingemetseld (onder meer driepassen), gevonden op de tinnen van de kerk en vermoedelijk resterende elementen van de kerk voor de brand van 1692.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Martinusparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40457 (geraadpleegd op ).