Den Kemel

Diephuis, drie traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen en leien); waarvan de voorgevel in 1900-01 heropgebouwd werd in traditionele stijl naar ontwerp van bouwmeester Alexis Van Mechelen en in opdracht van F. de Roy.

Trapgevel met natuurstenen parement, bekroond door een overhoeks topstuk en geritmeerd door middel van gekoppelde kruiskozijnen. Top horizontaal geleed door kordons in het verlengde van de dekstenen die om de muuropeningen heenlopen. Geprofileerde korfboogpoortomlijsting met imposten en neuten. De sleutel, gekapt in een leeuwenkop, steunt een gestrekte, uitstekende waterlijst. Merkwaardig gereconstrueerde (?) poort met briefpanelen, gesculpteerde makelaar en nagelbeslag.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek