Hof Terrest

Voorheen deel uitmakend van de plaatselijke heerlijkheid Witthem. Omvangrijke gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, opklimmend tot de 17de en 18de eeuw doch met aanpassingen.

Rondbooginrijpoort met negblokken van arduin opgenomen in het dienstgebouw aan de straatkant. Ertegenover, éénlaags boerenhuis met zadeldak (pannen), door gevelankers gedateerd 1666; witgekalkte baksteenbouw met breukstenen plint. Heden zes traveeën (vergroot) met rechthoekige vensters en een rondboogdeur met vlakke omlijsting van zandsteen met kwarthol beloop en negblokken; klein vierkant bovenlicht bekroond met een gekroond wapenschildje. Zijpuntgevel met vlechtingen.

Grote L-vormige stalvleugel onder doorlopend zadeldak (pannen); baksteenbouw met vernieuwde zandstenen plint; rondboogvensters en -deuren van baksteen, doch in de haakse vleugel voorzien van zandstenen omlijstingen van hergebruikt materiaal. Zijpuntgevel met vlechtingen. Aangepast gebouw naast de overluifelde veldpoort eveneens afgewerkt met vlechtingen.

Ruime langsschuur onder zadeldak (kunstleien); baksteenmetselwerk van Spaanse steen; zijpuntgevels met vlechtingen, top- en schouderstukken; aan de erfzijde, rondboogschuurpoort van zandsteen, en in de langsgevel, ingekaste rondboogdeur met imposten en druipsleutel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne