Traditionele hal

Opgetrokken op de top van de heuvel waarop het dorpsplein met kerk is aangelegd, eigendom van de heren van Overijse tot de aankoop ervan in 1824 door de gemeente.

Een eerste markthuis, reeds vermeld in 1350-1400, wordt door brand verwoest in 1489 tijdens de oorlog met Maximiliaan van Oostenrijk. Wederopbouw in 1504-1506 (archiefstukken) naar ontwerp van Antoon Keldermans de Oude, die na zijn dood door zijn zoon Antoon de Jonge als bouwmeester wordt opgevolgd. Het gebouw, in traditionele bak- en zandsteenstijl, reeds in 1692 door brand beschadigd en in de loop van de 19de eeuw en in 1902 grondig aangepast, werd zeer grondig gerestaureerd en zelfs haast heropgebouwd in 1961-62.

Heden elf traveeƫn brede constructie met twee verdiepingen en een zadeldak (leien) tussen trapgevels. Vernieuwde kruisvensters, rondboogdeur, zandstenen plint en speklagen.

• VERBESSELT J. 1963: De Hallen van Overijse, in Eigen Schoon en de Brabander, 251-266.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne