Begijnhofkapel

Tekst van Begijnhofkapel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40430)

Begijnhof Mariadal reeds geciteerd in 1267. Heden blijft slechts de buiten gebruik gestelde kapel over, gelegen bij de IJse, op een karakterloos, geürbaniseerd plein, hoewel de kapel en omgeving ook als landschap zijn beschermd.

Moeilijk dateerbaar gebouw van bak- en zandsteen, bekroond met een leien klokkenruiter. Meerdere bouwcampagnes, af te lezen in naden en verschillen in het metselwerk.

Eénbeukige ruimte met rechte sluiting. Verschillende ordonnantie in beide langsgevels. Duidelijke naad in de blinde derde travee van de zuidgevel; spitsboogvensters van zandsteen en een rondboogdeur met druiplijst. Noordgevel met een afschuining van een zandstenen plint op grondhoogte ten oosten; spitsboogvensters en steunberen. Westgevel voorzien van een rondboogdeur als in de zuidergevel en van een steekboogvenster in de top.

Binnenruimte, overdekt door een tongewelf, van acht traveeën aangeduid door met stucwerk versierde trekbalken; boven het doksaal het opschrift "Sub R: admd: I: B: Meert pastore in isca superio ri anno 1745"; dit bouwjaar zou ook de westelijke traveeën kunnen dateren.

Mobilair. Grafstenen van Aleydis van Brabant († 1307), van Heldigis († 1302) en van A. Lovepius Gheel († 1637).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnhofkapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40430 (geraadpleegd op ).