De Regenboghe

Huis eertijds zogenaamd den Reegenboghe. Heropbouw in neorenaissancestijl in 1913 (jaartal in cartouche in geveltop) naar ontwerp van bouwmeesters Frans en Jan Sel (gesigneerd hoekpijler rechts).

Diephuis, vier traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (leien). Natuurstenen parement met in- en uitgezwenkte top waarvan de omtrek afgelijnd en verlevendigd wordt door middel van klauwstukken. Obelisken, sierbollen en driehoekig fronton waarop het beeld van "de Heraut" door A. Van Beurden. Hoofdverdieping gemarkeerd door doorlopend balkon op consoles; de opeenvolging van balusters wordt per travee onderbroken door postamenten met sierbollen. Sterk geornamenteerd gevelfront: vergulde beslag- en wortelmotieven, leeuwenkoppen, cartouches met rolwerk, laatstgenoemde op de borstwering van derde verdieping. Strikte reconstructie, ondanks de toepassing van moderne constructiemiddelen door het gebruik van ijzeren balken met rozetten (bevestigingsbouten) als lateien boven de muuropeningen van de begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek