Den Luipaert

Voormalig huis "Grooten Leypaert". Hoekhuis met drie verdiepingen en zadeldak (leien, nok loodrecht ten opzichte van Grote Markt), naar ontwerp van stadsarchitect André Fivez uit 1950, uitgevoerd in 1951.

Zuidgevel langs Grote Markt: vrije reconstructie in neobarokstijl van de gevel van de heden verdwenen brouwerij "De Trouw" aan de Brouwersvliet (1654). Krulgevel van vier traveeën met witstenen parement, voorzien van muurankers en stenen kruiskozijnen, met uitzondering van het brede winkelraam op de begane grond. Tweeledige top, sterk horizontaal gemarkeerd door waterlijsten en bekroond door driehoekig fronton met een vergulde, klauwende leeuw. Rondboogluiken, in de onderste geleding geflankeerd door kruiskozijnen. Gedecoreerd met cartouche en tondi. Brede rondboogdeur in een omlijsting van blauwe hardsteen met geprofileerde archivolt, voorzien van bewerkte sleutel op pilasters met kapiteel en basement. gebogen druiplijst met strekse uiteinden; gekrulde voluten in de zwikken. Fraai gesculpteerd houten tochtportaaltje.

Westgevel langs Wisselstraat in neotraditionele stijl. Bak- en zandstenen gevel van tien traveeën. Vijfde en zesde travee opgevat als licht vooruitspringend risaliet, gemarkeerd door stenen hoekblokken en door trapgevel, met hoeks topstuk. Kruiskozijnen, behalve de uitstalramen op de gelijkvloerse verdieping. Steigergaten onder de daklijst. Verschillende dakkapellen met afgesnuit zadeldak (leien). Neobarok portaal van blauwe hardsteen in het middenrisaliet.

Overkluisde tweebeukige onderkeldering, onderverdeeld in twee beuken met een arcade van vier segmentbogen op witte natuurstenen pijlers, geplaatst op basement met afgeschuinde kanten, 15de eeuw te dateren.

Ingewerkt in zuidwestelijke hoek Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op rechterarm. Scepter in linkerhand, beiden met kroon en zwierig gedrapeerd. Maria vertrappelt de draak die rond een wereldbolvormige sokkel kronkelt. Recente kopij van de Madonna van de Vijfhoek (hoek Korte Gasthuisstraat-Lombardenvest) door J. Van der Neer, 1742. Het origineel berust in het Vleeshuis.

Stadsarchief Antwerpen, plannen DWG#1963-1964.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek