De Mouwe

Voormalig ambachtshuis "de Mouwe", "de gulde Mouwe" of het "Cuypershuys", kamer van het Kuipersambacht, heden in gebruik als kantoorgebouw. Onderverdieping gedateerd 1579, geveltop 1628. Zeer waarschijnlijk werd de top pas in dit jaar, evenwel naar het oorspronkelijke plan, voltooid. In 1907 gerestaureerd naar het ontwerp van Léonard Blomme.

Diephuis met vier traveeën en drie bouwlagen + tussenverdieping onder zadeldak (leien). Natuurstenen renaissancegevel, afgewerkt in een krulvormige top waarvan de contour bezet is met obelisken. Bekroond met een driehoekig fronton waarop een verguld Sint-Matthiasbeeld (patroonheilige van de Kuipers). De voornamelijk verticaliserende werking van de gekoppelde kruiskozijnen is licht gebroken door sterk geprofileerde waterlijsten die de bouwlagen, ook in de top, markeren.

Begane grond geordonneerd met een rondboogvormige pijlerarcade voorzien van archivolten. Weelderige ornamentatie met renaissancebeslag en wortelmotieven. De borstwering van de hoofdverdieping verlevendigd met cartouches waarin de gesculpteerde emblemen van het Kuipersambacht en het bouwjaar.

Vermeldenswaardig zijn nog het samenstel van een triglief, een beslag en een wortel op de penanten van de insteekverdieping en de stijlvolle leeuwenmaskers op de aanzet van de geveltop.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek