Den Engel

Huis "Witten Engel" heden diep gericht hoekhuis, oorspronkelijk rijhuis naast het belendende hoekhuis "Tafelronde" dat afgebroken werd tijdens de verbredingswerken aan de Braderijstraat (1886-89), naar ontwerptekening van J.P. Van Baurscheit jr. (1739-1740). Ten onrechte gedateerd in fronton, maar gebouwd in 1900 (zie gevelsteen) naar de tekeningen van bouwmeester Eugène Geefs.

Neorenaissancegevel van het dubbelhuistype, drie traveeën en vier bouwlagen, onder zadeldak (leien). Natuurstenen parement; in- en uitgezwenkte top met rolwerk en pinakel, die uitloopt in een driehoekig fronton waarop een bronzen verguld engelenbeeld, werk van G. Geefs (circa 1901). Gevelgeledingen door entablementen aangeduid; de vooruitspringende kroonlijsten brengen een horizontaal accent. Verticaliserend gemarkeerd door wortel- en slagmotieven op de smalle muurdammen van de gekoppelde stenen kruiskozijnen. Het blinde boogveld van de rondboogvensters van de insteekverdieping is gevuld met cartouches met rolwerk; paneelwerk verlevendigt de borstweringen. Rondboogvenster in de eerste topgeleding geflankeerd door hermen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek