Hof te Hamme

Tekst van Semigesloten hoeve Hof te Hamme (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40329)

Het "Hof te Hamme" was tot de Franse Revolutie afhankelijk van de abdij van Affligem; heden een semi-gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de en 19de eeuw.

Eénlaags boerenhuis van zeven traveeën met zadeldak (pannen) uit einde 18de - begin 19de eeuw. Baksteenbouw met een gecementeerde plint en hoekstenen van zandsteen. Verhoogde begane grond met getraliede keldervensters. Rechthoekige deur met houten tussendorpel, voorafgegaan door enkele traptreden; beluikte en getraliede rechthoekige vensters met onderdorpels van arduin.

Stalvleugel met zadeldak (pannen), dakvensters, een gedeelte in overstek op houten daklijstbalken, en uiterst links oorspronkelijk behouden modillons, nog voor een deel daterend uit de 18de eeuw doch aangepast en vergroot. Enkele resterende deuren met driehoekige monolietlatei en afgeschuinde posten van gebouchardeerd arduin, een met jaartal 1714(?) op de latei. Linker zijpuntgevel met vlechtingen, top- en schouderstukken op zandstenen consoles en hoekstenen van zandsteen.

Overige gebouwen uit de 19de eeuw, onder meer een ruime dwarsschuur onder zadeldak (pannen) met twee bakstenen korfbooginrijpoorten per langszijde, daterend van 1863.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne