Sint-Annakapel

Bak- en zandstenen barokgebouw van vier traveeën met driezijdige sluiting, afgedekt met een door een zeshoekige leien dakruiter gemarkeerd leien dak. Bouwjaar A 1700 in de westgevel en chronogram 1782 in de koorsluiting, vermoedelijk wijzend op de verlenging van het gebouw (bouwnaad na de tweede westtravee en verschil in verankering), dat echter zijn homogeen karakter behield.

Bakstenen westgevel met gebruik van zandsteen voor de afwerking en voor de versierende "volkse" barokelementen, onder meer dunne hoekpilastertjes met vaasbekroning, in gezwenkte geveltop met segmentbekroning en een vierpasvenster; rondboogdeur met uitgewerkte omlijsting geflankeerd door twee vierkante venstertjes en bekroond met een ovale oculus ermee verbonden door uitgelengde volutes; abtswapen boven de deursluitsteen en volgend opschrift in de top: "S. Anna/ ora/ pro nobus...", "Paso BG/ Niclaes D/ Reus KM/ A 1700", "Niclas De Meul/ Reynierds". Herdenkingssteen "Restaurata 1959/ P. Fieremans" onder het wijwatervat, rechts van de deur.

Steekboogvensters in een licht uitspringende omlijsting met oren en een in de druiplijst opgenomen sleutel.

In de blinde oostmuur, volgende opschriften: "De heylige An/ is nu met Vlyt/ ons Troost/ erse oock voor altyt" (1782), "AE.F.T.S./ pastor", P.V.D.P./ Cappe meest".

Interieur. Eénbeukige ruimte geritmeerd door pilasters die de gordelbogen van het ingedrukte gewelf dragen (trekijzers); halfrond stucmotief waarin de apsisribben samenkomen.

Mobilair. Jezuskind tussen Sint-Anna en Maria (Volkskunst), Sint-Anna-ten-Drieën; gemarmerd altaartje uit midden 18de eeuw; barok getint doksaal steunend op een moerbalk.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne