Pastorie

Tekst van Pastorie van de Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40321)

Naar verluidt in 1758 gebouwd door pastoor J. Montana, van de kerk gescheiden door een brede baan. Omheind dubbelhuis van vijf traveeën met twee verdiepingen en zadeldak (leien) met dakkapellen, geflankeerd door twee éénlaagse bijgebouwtjes.

Baksteenmetselwerk met een op onesthetische wijze vernieuwde onderbouw van natuursteen. Steekboogvensters in een met negblokken verrijkte zandstenen omlijsting met vernieuwde lekdrempels van arduin. Spiegelboogdeur in een brede geprofileerde omlijsting van arduin verfraaid met neuten, imposten, sluitsteen en bekronende druiplijst. Gecementeerde zijgevels met links een schouderstuk. Bijgebouwtjes onder pannen zadel- (vergroot) of driezijdig schilddak (leien) met steekboogvensters.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van de Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40321 (geraadpleegd op ).