Potaardehof

"Potaardehof", gesloten hoeve met nagenoeg vierkante binnenplaats, in kern opklimmend tot de 18de eeuw doch verbouwd. Rechthoekige inrijpoort met resten van zandstenen posten met negblokken, opgenomen in een lage vleugel afgedekt met een pannen zadeldak dat, aan de open erfzijde gestut wordt door een rij houten stijlen.

Ertegenover, eenlaagse bakstenen vleugel met boerenhuis en dienstgebouw in het verlengde, onder zadeldak (kunstleien en pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aangeduid onder meer door de geprofileerde houten modillons en de licht steekboogvormige vensters uit de 19de eeuw.

De haakse vleugel links, bewaart twee rechthoekige vensters met zandstenen posten, sporen van een speklaag van zandsteen en resterende poortstijlen van zandsteen (dwarsschuur), wijzend op een kern uit de 18de eeuw. Sommige der zijpuntgevels met vlechtingen. Haakse vleugel rechts, recent. Alleenstaand bakhuisje uit de 19de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne