Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Stefanusparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40301)

Omheinde pastorie daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch met oudere kern (?).

Dubbelhuis van vijf traveeƫn met twee verdiepingen en zadeldak (leien). Witgeschilderde baksteenbouw afgezet met een geprofileerde kroonlijst. Licht steekboogvormige vensters met negblokken en sponning; nieuwe arduinen onderdorpels voor de benedenvensters. Licht steekboogvormige deur in een geprofileerde omlijsting met neuten en dunne tussendorpel.

Identiek opgevatte achtergevel, met nog oorspronkelijke luiken met grote hengsels op de begane grond. Sporen van een dubbele ontlastingsboog van een rollaag rechts van de deur kunnen wijzen op een oudere kern, en naden in de zijgevel op de verbreding van het gebouw naar de voorgevel toe. Linkerzijgevel met resten van vlechtingen en behouden schouderstukken. Recent rechter bijgebouw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne