Hooghuis

Huis "Hooghuis", bestaande uit de huizen "Rupelmonde" (1565) en "Spaensch Oorkussen", in 1695 samengevoegd en verhoogd, toen er de leden van het Bontwerkersgilde hun intrek namen aan wiens godshuis in de Wolstraat deze woning paalde. Van 1785 tot 1826 bewoond door kunstschilder Balthazar Ommeganck (zie gedenkplaat).

Dubbelbuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakkapellen (asfalt). Gecementeerde, geknikte lijstgevel die de gebogen rooilijn volgt. Rechthoekige vensters met lekdrempels en uitgeholde dagkanten (verbouwde kruiskozijnen), beluikt op de begane grond. Rechter travee bewaart bolkozijn van de oorspronkelijke insteekverdieping. Neorococo deuromlijsting van blauwe hardsteen uit 1890: spiegelboog met schelpvormige sleutel en bovenlicht met smeedijzeren waaier; samen gevat in een geprofileerde omlijsting afgedekt door een gebogen druiplijst. Geornamenteerde zwikken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek