Watermolen Binnenmolen

Zogenaamd "Binnenmolen", watermolen op de Molenbeek eertijds deel uitmakend van het domein dat de hertogen van Brabant circa 1400 afstonden aan de Pipenpoys, die er lang een slot bewoonden dat einde 16de eeuw werd platgebrand; het met een gracht omringd perceel achter de kerk wordt heden nog "de burcht" genaamd.

De huidige watermolen bewaart een traditionele kern uit de 17de eeuw doch werd in de 19de-20ste eeuw aangepast en verhoogd met één verdieping. Gecementeerde baksteenbouw met gebruik van zandsteen onder meer voor de hoekstenen (links) en de hoge, uitspringende plint met afschuining. Rechthoekige vensters met ijzeren lateien doch een oorspronkelijk(?) getralied venster. Rechthoekige deur van zandsteen met op een driehoekje doodlopend kwarthol profiel aan de posten en getralied bovenlicht met tussenstijl. Behouden vlechtingen van de vroegere dakhelling in de linker zijpuntgevel en een kloosterkozijn van zandsteen. Rechts, bijgebouw uit de 19de eeuw. Zandstenen onderbouw in de achtergevel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne