Hoeve Hof ten Berg

Eertijds vermoedelijk gesloten hoeve met gebouwen uit 18de, 19de en 20ste eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. De inrijpoort en de flankerende gebouwen zijn recent, onder meer de ruime koestal uit begin 20ste eeuw, overwelfd met bakstenen troggewelfjes met ijzeren liggers gestut door ijzeren zuiltjes.

Eenlaags boerenhuis van zeven traveeën met zadeldak (kunstleien), met traditionele kern opklimmend tot 17de-18de eeuw, doch voorzien van een nieuwe voorgevel met rechthoekige muuropeningen van arduin. De achtergevel bewaart twee getraliede kloosterkozijnen en een kruisvenster met kwarthol beloop, zandstenen omlijsting, met duimen en een enkele of dubbele ontlastingsboog van een rollaag. Binnenin, een zeer brede schouw met nog gotisch geprofileerde posten. Rechterzijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen.

Links, in het verlengde, een vier traveeën brede stalvleugel met zadeldak (pannen), gedragen door geprofileerde daklijstbalkjes, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw op een uitspringende plint met een kwartrond profiel van zandsteen.

Vier steekboogdeuren van zandsteen verrijkt met negblokken aan de smalle posten en met een geprofileerde druiplijst. Een gelijkaardige deur in de achtergevel.

Ertegen aanleunende langsschuur met zadeldak (golfplaten en pannen), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechterzijpuntgevel met vlechtingen en voorzien van een 1950 dagtekenende houten poort in een bakstenen omlijsting doch met een aanzet van een post van zandsteen. Linkerzijpuntgevel met strekse randafwerking; schouderstukken aan de veldzijde. Aan de erfzijde, open inrit met houten balken gedragen door een ronde bakstenen pijler. Achtergevel gestut door lage met vlechtingen afgewerkte steunberen en voorzien van een deurtje zoals in de aanpalende stal. Klassiek dakgebint met talrijke telmerken, ingekraste letters, namen en jaartallen, o.m.: "C.V.G. 1788", "C.V.D. 1788", "17.., .1853", "Antonis Biesemans twede Ioannes Biesemans 1841", "Pieter Verdood 1837" enzovoort.

Alleenstaand bakhuisje met zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne